29649
Book
In basket
(Biblioteka Gazety Krakowskiej)
"Kulinarne wędrówki po Małopolsce" to książka niezwykła. Unikatowa. W żadnej innej nie znajdą Państwo blisko stu przepisów na tradycyjne dania z całej Małopolski. Żadna inna w tak zajmujący i atrakcyjny sposób nie prezentuje bogactwa kulinarnego naszego regionu. To jedyny w swoim rodzaju przewodnik po smakach, tradycjach i kulturze ludowej województwa. Recepturami na smaczne dania podzieliły się z nami panie działałące w kołach gospodyń wiejskich. To one pielęgnują i podtrzymują tradycje przyrządzania regionalnych potraw, przygotowując je na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu są prawdziwymi depozytariuszkami "pamięci kulinarnej" Małopolski. W tej roli nikt nie może ich zastąpić. W świecie, w którym na równych prawach funkcjonują elementy tradycji kulinarnych niemal ze wszystkich stron globu, zetchnięcie z prawdziwą, niewdzięczącą się do konsumenta, rodzimą kuchnią jest jak kęs dobrze przyrządzonej kaszanki po degustacji normadzkich moules a la creme czy tajskich phlat plaa meuk yat sai - krzepiący, swojski, smakowity. Po prostu nasz. Smakujmy razem Małopolskę. Naprawdę - palce liza. (Wojciech Harpula - Redaktor Naczelny Gazety Krakowskiej)
Availability:
Kobylanka - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64- Reg. (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again